MURADİYE FİDANLIK MÜDÜRLÜĞÜ

Muradiye Orman Fidanlık Müdürlüğü 1944 yılında kurulmuş, 1986 yılında Salihli(Kılıç) Fidanlık Şefliği kurularak Müdürlüğümüze bağlı olarak faaliyete geçmiştir.

2003 yılında Çevre ve Orman Bakanlığı’nın kurulması ile birlikte Muradiye Fidanlık Müdürlüğü lağvedilerek, Manisa İl Çevre ve Orman Müdürlüğü’ne bağlı Muradiye ve Salihli Fidanlık Mühendislikleri adı altında ayrı birimler olarak faaliyetlerini sürdürmüştür.

645 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın kurulması ve Orman Genel Müdürlüğü’nün yeniden yapılanması ile Muradiye Orman Fidanlık Müdürlüğü yeniden kurulmuş, bu yapılanma ile Müdürlüğümüze iki adet Fidanlık Şefliği bağlanmıştır.

Bu şeflikler Muradiye ve Salihli Orman Fidanlık Şeflikleridir.

 

 


KURULUŞ AMACIMIZ;

            Bağlı ve Komşu Bölge  Müdürlüklerinin ihtiyacı olan ağaçlandırma amaçlı  çıplak köklü orman ağacı ve süs bitkisi fidanlarını üretmek, bu amaç için tohum ve çelik temin etmek ve tohum bahçelerinin bakımlarını yapmaktır.

             Mühendislik hedefimiz olan birim metrekareden en yüksek kalite ve miktardaki verimi almak ve son yıllarda kamu ve özel sektör ile birlikte halkımızın rekreasyon amaçlı boylu ve formlu orman ağacı ve süs bitkisine olan ihtiyacını karşılamak için 1990’lı yıllardan sonra repikajlı üretim de yoğunluk kazanmış, bu çalışmalar ile ülkemizde öncülük görevini yürütmektedir.

 

HEDEFİMİZ;

            1) Uluslararası Standartlara uygun yapraklı ve ibreli fidan üretiminin yanında, devamlılığımız için 300’e yakın türde çıplak köklü ve kaplı, çelik-aşı ve repikajlı fidan üretimini hızla devam ettirmek,

            2) Ülkemizdeki boylu ve formlu fidan açığını ikame ederek ithalatını azaltmak,

            3) Bunlarla birlikte özel sektör fidancılığı için altlık fidan yetiştirmektir.

edilecektir.

 

            MURADİYE ORMAN FİDANLIK ŞEFLİĞİ

 



Manisa –Menemen karayolunun 14. km.’sinde, 27 m. rakımda, 1009 da. Alanda, yapraklı-ibreli ağaç, ağaçcık, çalı ve sarmaşıklar  üzerinde ihtisaslaşmış şekilde alçak rakım bitkileri yetiştirilmekte olup, tür zenginliğimiz, üretim tipi çeşitliliğimiz ile 10 cm.’den 7-8 metreye ulaşan  boyda orman ağacı ve peyzaj materyali olan ekonomik değeri yüksek fidanlar üretmekle öncü fidanlık olma gururunu yaşamaktayız. Yıllık fidan üretim kapasitesi 5 milyon adettir.

SALİHLİ FİDANLIK ŞEFLİĞİ



 

İzmir ili Ödemiş ilçesi Çamyayla köyü sınırları içinde, 1025 m. Rakımda, 246 da. alanda 1986 yılından bu yana faaliyetlerine devam etmektedir. Yıllık fidan üretim kapasitesi 3 milyon adet civarındadır.

 Fidanlığın bulunduğu konum ve sahip olduğu iyi ekolojik ortam

gereği bölgenin ağaçlandırma amaçlı en iyi çıplak köklü karaçam fidanını üretmekle birlikte kent içi yeşillendirmede kullanılacak boylu, pazarlama gücü yüksek, aşılı ibreli türlerin üretimi ile ülkemizde ön planda yer almaktadır.(Aşılı Mavi ladin, Atlas sediri gibi)

            Önceleri, Fidanlığın bulunduğu yörenin geçim kaynağı hayvancılık ve odun kömürü üretimi olduğundan ormanlarımız yoğun üretim ve hayvan baskısı altındaydı. Fidanlık Şefliği, fidancılığı alternatif üretim olarak kabul edilmesi için yoğun emek sarfetmiş, teknik destek sağlamış, tohum ve fidan ihtiyaçlarını karşılayarak fidan üretimine geçilmesi için ciddi çalışmalarda bulunmuş ve başarmıştır. Yörede özel sektör fidancılığı kurumumuzca desteklenerek gelişmiş olup, yörenin ana geçim kaynağı haline gelmiştir.

 

MÜDÜRLÜĞÜMÜZÜN ÜRETTİĞİ BAŞLICA TÜRLER

Çınar(doğu), Çınar (Londra), Y Akasya, Akasya(Top), Akasya(Pembe Çiçekli), Erguvan, Ihlamur, Kestane, Huş, Akçaağaç, Sumak, Katalpa, Süs Eriği, Süs Elması gibi geniş yapraklıların yanı sıra Çam(Fıstık), Mavi servi, Kara servi, boylu ve sürünücü birçok Ardıç türleri, Mazı türleri, Sekoya, Karaçam, Sedir(Toros), Sedir(Himalaya), Mavi ladin gibi birçok iğne yapraklı türlerdir. Repikajlı Çınar fidanları Muradiye Fidanlığının simgesi durumundadır.

Birçok ibreli ve yapraklı  türlerde kitlesel aşı çalışmaları(Mavi ladin, atlas-himalaya sediri, Kara servi, Akasya, Akçaağaç, Atkestanesi vb.) yapılmaktadır.

     

BİTKİ  KOKTEYLİ ÇAYIMIZ

      % 90 nını fidanlığımızda ürettiğimiz 12 çeşit şifalı bitkinin kurutularak harmanlanması sonucu süzen poşet tipi sakinleştirici-dinlendirici özelliğe sahip çay üretmekteyiz. Çayın içeriğindeki şifalı bitkilerin Türkçe isimleri (Adaçayı-Mersin-Gülhatmi-Papatya-Sinemaki-Kuşdili-Defne-Melisa-Kekik-Ihlamur-Mercan köşk-Nane-Avakado-Kantaron)

 

‘’BİTKİLERİMİZ’’ KİTABIMIZ

      Görsel ağırlıklı ve üretim bilgilerine sahip ilk Türkçe hazırlanmış bitki tanıtımı kitabıdır. 650 tür ve 1650 resim içermektedir.

 



 
  
  
  
  
02362140557-5902362140561